PRZEKĄSKI PODCZAS AKTYWNOŚCI
Tu znajdziesz przepyszne łatwo strawne przekąski, które możesz zabrać ze sobą na trening.

GOFRY
Najlepsi z najlepszych

GOFRY
Składniki:
- 125g płatków owsianych
- 3 jajka
- 125g sosu/przecieru jabłkowego
- 1 łyżka miodu (15g)
- łyżka oleju słonecznikowego
- margarynę lub masło klarowane do natłuszczenia gofrownicy
- 75g cukru
- 5g proszku do pieczenia
- 145g mąki typ 750
- 250 ml mleka 2%
Wykonanie:
Zmiksuj płatki w blenderze. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę mikserem. Zmiksuj sok jabłkowy, płatki, miód, mleko, cukier, olej, proszek do pieczenia. Przesiej mąkę i dodaj do masy, następnie dodaj po łyżce ubitą pianę i delikatnie mieszaj.
Posmaruj gofrownicę margaryną lub masłem klarowanym i upiecz 10 gofrów.
Wartości odżywcze jednego gofra:
Węglowodany: 30g Białko: 5g Tłuszcz 2,4g
ŻURAWINOWE BATONY OWSIANE
Najlepsi z najlepszych

ŻURAWINOWE BATONY OWSIANE
Składniki:
- 250g suszonej żurawiny
- 150g płatków owsianych
- 1 duża łyżka miodu (60g)
- Szczypta soli
- 30g orzeszków pistacjowych (nie solonych )
Wykonanie:
Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut. W tym czasie zmiksuj płatki w blenderze z miodem na drobną masę. Najlepiej sprawdzi się blender kielichowy z dwoma poziomami noży.
Dodaj do kielicha odsączone owoce i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Przełóż do innej miski. Zblenduj orzeszki. Połowę orzeszków dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Drugą połowę zmiksowanych orzeszków wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę.
Wylej masę i wyrównaj. Odstaw na noc do lodówki. Rano pokrój na 10 kawałków.
Wartości odżywcze jednego batona:
Węglowodany: 30g Białko: 2,7g Tłuszcz 2,9g
RICE CAKE Z BORÓWKAMI
Najlepsi z najlepszych

RICE CAKE Z BORÓWKAMI
Składniki:
- 500g ryżu do sushi
- 900ml wody
- 200g świeżych borówek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- łyżka miodu
- 85g cukru (może być waniliowy)
- szczypta soli
Wykonanie:
Ryż wsyp do Rice Cookera, zalej wodą i dodaj szczyptę soli. Włącz gotowanie. Między czasie umyj dokładnie borówki. Przygotuj formę. Foremkę o wymiarach 20-30 cm wyłóż folią aluminiową lub pergaminem. Po ugotowaniu ryżu, dodaj olej kokosowy oraz miód i cukier. Wysyp na foremkę połowę masy i wyrównaj plastykową łyżką. Następnie wysyp borówki i rozłóż równomiernie. Dosyp pozostały ryż i uklep łyżką. Przykryj folią aluminiową i włóż na 8h do lodówki. Potnij na 20 równych części. Możesz odrazu zapakować w folię aluminiową laminowaną papierem lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Zamrożone do miesiąca.
Wartości odżywcze jednego ciastka:
Węglowodany: 30g Białko: 2g Tłuszcz 1g