PRZEKĄSKI PODCZAS AKTYWNOŚCI

Tu znajdziesz przepyszne łatwo strawne przekąski, które możesz zabrać ze sobą na trening.

FullSizeRender 6.JPG
 

GOFRY

Najlepsi z najlepszych

IMG_3670_edited.jpg

GOFRY

Składniki:

- 125g płatków owsianych

- 3 jajka

- 125g sosu/przecieru jabłkowego

- 1 łyżka miodu (15g)

- łyżka oleju słonecznikowego 

- margarynę lub masło klarowane do natłuszczenia gofrownicy

- 75g cukru

- 5g proszku do pieczenia

- 145g mąki typ 750

- 250 ml mleka 2%

Wykonanie:

Zmiksuj płatki w blenderze. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę mikserem. Zmiksuj sok jabłkowy, płatki, miód, mleko, cukier, olej, proszek do pieczenia. Przesiej mąkę i dodaj do masy, następnie dodaj po łyżce ubitą pianę i delikatnie mieszaj. 
Posmaruj gofrownicę margaryną lub masłem klarowanym i upiecz 10 gofrów. 


Wartości odżywcze jednego gofra:

Węglowodany: 30g Białko: 5g Tłuszcz 2,4g

 

ŻURAWINOWE BATONY OWSIANE

Najlepsi z najlepszych

780C8E95-4D98-4D26-AF91-C3A42635850D.JPG

ŻURAWINOWE BATONY OWSIANE

Składniki:

- 250g suszonej żurawiny

- 150g płatków owsianych

- 1 duża łyżka miodu (60g)

- Szczypta soli

- 30g orzeszków pistacjowych (nie solonych )

Wykonanie:

Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut. W tym czasie zmiksuj płatki w blenderze z miodem na drobną masę. Najlepiej sprawdzi się blender kielichowy z dwoma poziomami noży.
Dodaj do kielicha odsączone owoce i miksuj do uzyskania jednolitej masy. 
Przełóż do innej miski. Zblenduj orzeszki. Połowę orzeszków dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Drugą połowę zmiksowanych orzeszków wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę. 
Wylej masę i wyrównaj. Odstaw na noc do lodówki. Rano pokrój na 10 kawałków.

Wartości odżywcze jednego batona:

Węglowodany: 30g Białko: 2,7g Tłuszcz 2,9g

 

RICE CAKE Z BORÓWKAMI

Najlepsi z najlepszych

IMG_2681_edited.jpg

RICE CAKE Z BORÓWKAMI

Składniki:

- 500g ryżu do sushi

- 900ml wody

- 200g świeżych borówek

- 1 łyżka oleju kokosowego

- łyżka miodu

- 85g cukru (może być waniliowy)

- szczypta soli

Wykonanie:

Ryż wsyp do Rice Cookera, zalej wodą i dodaj szczyptę soli. Włącz gotowanie. Między czasie umyj dokładnie borówki. Przygotuj formę. Foremkę o wymiarach 20-30 cm wyłóż folią aluminiową lub pergaminem. Po ugotowaniu ryżu, dodaj olej kokosowy oraz miód i cukier. Wysyp na foremkę połowę masy i wyrównaj plastykową łyżką. Następnie wysyp borówki i rozłóż równomiernie. Dosyp pozostały ryż i uklep łyżką. Przykryj folią aluminiową i włóż na 8h do lodówki. Potnij na 20 równych części. Możesz odrazu zapakować w folię aluminiową laminowaną papierem lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Zamrożone do miesiąca.


Wartości odżywcze jednego ciastka:

Węglowodany: 30g Białko: 2g Tłuszcz 1g